Miksi talous on tasa-arvokysymys?

Share Button

Tasa-arvovajeen järjestässä Plan F -seminaarissa keskusteltiin feministisestä talouspolitiikasta.  Tasa-arvovajeen tutkijoista Anna Elomäki, Johanna Kantola ja Hanna Ylöstalo avaavat, miksi talous on tasa-arvokysymys. Katso myös video.

Anna Elomäki, Johanna Kantola ja Hanna Ylöstalo.

Miksi talous on tasa-arvokysymys?

Anna Elomäki: Mitä tahansa talouspoliittisia päätöksiä tehdään, liittyvät ne sitten siihen, miten edistetään kilpailukykyä, talouskasvua tai työllisyyttä, ne vaikuttavat aina jollain tasolla sukupuolten tasa-arvoon. Ne eivät ole sukupuolineutraaleja. Samalla lailla ne päätökset, mitä tehdään verotuksesta tai mihin budjettineuvotteluissa rahat päätetään laittaa, niilläkin on sukupuolivaikutuksia.

Mitä tahansa talouspoliittisia päätöksiä tehdään, liittyvät ne sitten siihen, miten edistetään kilpailukykyä, talouskasvua tai työllisyyttä, ne vaikuttavat aina jollain tasolla sukupuolten tasa-arvoon.

Johanna KantolaMeillä on paljon pinnan alla olevaa ajattelua siitä, että miten yhteiskunta toimii ja miten talous toimii. Meidän pitäisi havahtua siihen, missä määrin se pohjautuu miesoletukselle. Meidän pitäisi tuoda siihen keskusteluun sitten erityyppisiä näkökulmia, vaikka naisten kokemusta ja naisten elämää.

Anna Elomäki: Ketkä ovat ne toimijat, joista me puhumme, kun puhumme taloudesta. Tällä hetkellä suomalaisessa talouskeskustelussa puhutaan paljon yrityksistä, miten tärkeää on luoda yrityksille edellytyksiä luoda työpaikkoja ja sitä kautta saadaan enemmän kansainvälistä kilpailukykyä ja talouskasvua. Tällaisessa puheessa ei ole paljoa tilaa ihmisille eikä ihmisten hyvinvoinnille.

Hanna Ylöstalo: Haluaisin, että ymmärrettäisiin se asia, että taloutta koskeva tieto, niin kuin kaikki tieto, on aina jollain tapaa osittaista ja epätäydellistä. Talouspolitiikkaa koskeva puhe ei ole vapaata niistä arvoista ja ideologioista, mitkä koskee muita poliittisia kysymyksiä. Jos sanotaan, että meidän täytyy tehdä uhrauksia, että talous voi hyvin, niin koska tämä puhe on ideologisesti sitoutunutta, on täysin aiheellista kysyä, että ketkä ovat ne me, joiden täytyy uhrautua.

Ketkä ovat ne me, joiden täytyy uhrautua?

Johanna Kantola: Meillä on paljon tietoa niistä sukupuolivaikutuksista, mutta sitä ei haluta kuulla jostain syystä. Meillä saattaa olla kilpailevia ideologioita tai näkemyksiä kuten vaikka perhekäsitys tai konservatiivisuus tai ajatus siitä, että tasa-arvo ei ole tärkeää, joka ajaa sen yli. Toisaalta meillä ei välttämättä ole kaikkea sitä tietoa, mitä tarvitsisimme. Meillä ei välttämättä ole niitä feministisiä taloustieteilijöitä tässä maassa, jotka pystyisivät puhumaan sillä taloustieteilijöiden kielellä ja tulemaan kuulluiksi.

Meillä on paljon tietoa niistä sukupuolivaikutuksista, mutta sitä ei haluta kuulla jostain syystä.

Anna ElomäkiIdeana olisi, että taloudellisesti käytävä keskustelu ei liikkuisi vain siinä abstraktien numeroiden maailmassa, missä ainoita relevantteja argumentteja on kestävyysvaje, työllisyysaste ja valtion velan taso. Meillä tulisi olla oikeasti myös mahdollisuus puhua ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnista taloudellisena päämääränä.

 

tasavaje1-3

 

 

 

 

 

 

 

 


Anna Elomäki, Johanna Kantola ja Hanna Ylöstalo
ovat Tasa-arvovajeen tutkijoita.

Lue myös:

Plan F -seminaari avasi keskustelua feministisestä talouspolitiikasta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *