Tasa-arvoa talousarvioon – sukupuolitietoisen budjetoinnin asiantuntijaseminaari 3.5.2017

Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TASA-ARVOA TALOUSARVIOON –

SUKUPUOLITIETOISEN BUDJETOINNIN ASIANTUNTIJASEMINAARI

3.5.2017 klo 11.30-13.30 Eduskunnan Pikkuparlamentin auditorio

Mitä on sukupuolitietoinen budjetointi?
Mitä voimme oppia muiden EU-maiden kokemuksista?
Pitäisikö budjetissa olla Ruotsin mallin mukainen budjetin tasa-arvoliite?
Miltä voisi näyttää sukupuolitietoisen budjetoinnin “Suomen malli”?
Miten päättäjät, kansalaisjärjestöt ja tutkijat voivat edesauttaa tasa-arvotietoisen budjetoinnin kehittämistä Suomessa?

SEMINAARIOHJELMA
11.00 Ilmoittautumiset henkilöllisyystodistuksella ja kahvitus
11.30 Avaus: Johanna Kantola (Tasa-arvovaje-hanke, GePoCo-tutkimushanke)
PÄÄPUHEENVUOROT
11.40 Elisabeth Klatzer (Wienin yliopisto): Gender budgeting in Europe – Different approaches and lessons learned
12.05 Anne Boschini (Tukholman yliopisto): Gender equality annex of the budget and other Swedish experiences
12.30 Kysymyksiä
SUKUPUOLITIETOISEN BUDJETOINNIN KEHITTÄMINEN SUOMESSA
12.45 Tuulia Hakola (finanssineuvos, valtiovarainministeriö): Suomen tilanne ja tulevaisuuden
suunnitelmat
12.55 Tarja Filatov (kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja): Eduskunnan näkökulmia sukupuolitietoiseen budjetointiin
13.05 Keskustelua
13.25 Yhteenveto: suosituksia tulevalle työlle
13.30 Seminaari päättyy.

Sukupuolitietoisen budjetoinnin asiantuntijaseminaari tarjoaa viranomaisille, päättäjille, kansalaisjärjestöille ja tutkijoille tutkittua tietoa eri tavoista tuoda sukupuolinäkökulma mukaan talousarvion laadintaan. Suomessa ei ole toistaiseksi toteutettu sukupuolitietoista budjetointia tai arvioitu systemaattisesti budjetin sukupuolivaikutuksia. Sipilän hallitus on tasa-arvo-ohjelmassaan luvannut kehittää budjetin sukupuolivaikutusten arvioinnin menetelmiä ja integroida tasa-arvonäkökulma budjettiprosessiin.

Kansainväliset esimerkit pohjustavat Suomessakin ajankohtaista keskustelua sukupuolitietoisen budjetoinnin kehittämisestä. Tasa-arvovaje kutsuu Suomeen taloustieteilijät Elisabeth Klatzerin (Itävalta, Wienin yliopisto)  ja Anne Boschinin (Ruotsi, Tukholman yliopisto) esittelemään tutkimustaan sukupuolitietoisen budjetoinnin käytännöistä eri maissa.  Klatzer esittelee sukupuolitietoisen budjetoinnin tilannetta Euroopassa ja kokoaa yhteen eri maiden kokemuksia, joista Suomen valtionhallinnossa voitaisiin ottaa oppia. Boschini esittelee Ruotsissa käytössä ollutta budjetin tasa-arvoliitettä ja arvioi, mitkä keinot toimivat ja mikä tärkeää tulevaisuudessa.

Alustusten jälkeen keskustellaan seuraavista askelista sukupuolitietoisen budjetoinnin “Suomen mallin” kehittämiseen. Kotimaan tilanteesta kuullaan ministeriön ja eduskunnan puheenvuorot. Valtiovarainministeriön budjettiosaston rakenneyksikön päällikkö finanssineuvos Tuulia Hakola pitää ajankohtaisen puheenvuoron Suomen tämänhetkisestä tilanteesta sukupuolitietoisen budjetoinnin ja talousarvioprosessin valtavirtaistamisen ja talousarvion sukupuolivaikutusten arvioinnin osalta. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov pitää kansainvälisten esimerkkien  kommenttipuheenvuoron ja arvioi, miten eduskunta voi edistää sukupuolitietoista budjetointia julkisen talouden suunnitelmasta keskusteltaessa ja valtion talousarviosta päätettäessä.

Ilmoittautumiset viimeistään 19.4.2017 lomakkeen kautta.

Tilaisuuteen mahtuu noin 50 henkilöä. Ohjelma suomeksi ja englanniksi (ei tulkkausta). Yhteydenotot tasaarvovajehanke@gmail.com tai www.tasaarvovaje.fi.

Tapahtuma Twitterissä ja Facebookissa:

#tasaarvotalous @tasaarvovaje   
 www.facebook.fi/tasaarvovaje

Tervetuloa!

 

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä: 

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *