Symposium: Tarinoita taantuvasta Suomesta ja sukupuolesta

Share Button

Viisi nimekästä tutkijaa kirjoittavat Heikki Hiilamon esseen innoittamina pettyneistä ja vihaisista miehistä ja naisista, inhimillisestä pääomasta, kaunasta, kilpailukyvystä ja hoivaduunareista.

Professori Heikki Hiilamo kertoo esseessään ”Muukalaisvihamielisyys kumpuaa keskiluokan ahdingosta ja alistetusta köyhälistöstä” tarinan taloudesta ja sukupuolesta. Hän selittää niin maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita kuin globalisaatiota yleisesti koskevien mielipiteiden kärjistymistä talouskriisillä, joka ei ole kohdellut suomalaisia tasapuolisesti.

Hiilamo peräänkuuluttaa yhteiskuntapolitiikkaa, joka integroi maahanmuuttajat ja pitää mukana ”ahdistetun keskiluokan ja alistetun köyhälistön”. Hiilamon tarinassa talouden ja työpaikkojen murroksesta subjekti on sukupuolitettu: ”taantuvan teollisuuspaikkakunnan duunarit”, ”pettyneet ja vihaiset”, ”vähän koulutetut, pienituloiset ja työttömät miehet”.

Onko kuva totta? Kertooko se olennaiset asiat taloudesta ja sukupuolesta? Missä ovat naiset Suomen talouden tarinassa?

Professori Eeva Jokinen (Itä-Suomen yliopisto):
”Joskus sote-sektorin työntekijätkin nähdään rasitteena. Niinpä siellä voi olla paljon ”pettyneitä ja vihaisia” naisia.” Lue koko blogi tästä

Professori Pauli Kettunen (Helsingin yliopisto):
”Kansallisen kilpailukyvyn vaalijat arvostavat riskien jakamista, inhimillisen pääoman kehittämistä ja sosiaalisia investointeja. He tunnustavat, että heikommat tarvitsevat tukea. Heikommuus liitetään kuitenkin yksilön kilpailukykyyn.” Lue koko blogi tästä

Tutkimusjohtaja Mika Maliranta (Etla):
”Työelämän murros näyttää sukupuolittuneelta. Naisilta tehtäviä näyttää usein vievän tietokone.… Miesten työmarkkinat polarisoituvat, sosiaaliset etäisyydet kasvavat, tunnelmat kiristyvät ja kauna kasvaa.” Lue koko blogi tästä

Johtaja Seija Ilmakunnas (Palkansaajien tutkimuslaitos):
”Talouskriisistä lankeaa pitkä varjo naisten työllisyyteen julkisella sektorilla, ja julkisen sektorin työehdot ovat kovassa paineessa. Se on jo nähty niin ns. pakkolakien ja myös työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Myös naisia ahdistaa ja ihan syystä. ” Lue koko blogi tästä

Nuorempi tutkija Tiina Vaittinen (Tampereen yliopisto):
”Miten vanhustyötä tekevä hoivaduunari sijoittuu globalisaatiopelissä? Entä yöllisestä WC-käynnistään hoivayritykselle maksava vanhus tai Suomeen hoivateollisuuden tuontitavarana saapunut filippiiniläinen hoitaja?” Lue koko blogi tästä

Lue myös:

Malttinationalismille sosiaalipolitiikka on rasite

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *