Tiedote: Tasa-arvoa talousarvioon -seminaarissa etsitään sukupuolitietoisen budjetoinnin ”Suomen mallia” kansainvälisten tutkijoiden voimin

Share Button

 

 

 

 

 

 

 

Sukupuolitietoinen budjetointi on tärkeä ja ajankohtainen kysymys Suomessa. Sipilän hallitus on tasa-arvo-ohjelmassaan luvannut kehittää budjetin sukupuolivaikutusten arvioinnin menetelmiä ja integroida tasa-arvonäkökulmaa budjettiprosessiin. Suomessa ei ole toistaiseksi toteutettu sukupuolitietoista budjetointia tai arvioitu systemaattisesti budjetin sukupuolivaikutuksia. Varsinaista sukupuolitietoisen budjetoinnin ”Suomen mallia” vielä haetaan.

”Sukupuolitietoisessa budjetoinnissa ei ole kyse vain sukupuolivaikutusten arvioinnista. Tavoitteena tulisi olla pyrkimys muutttaa tapaa, jolla tulot ja menot jakautuvat ja varmistaa, että budjetti ja talouspolitiikka tukevat sukupuolten tasa-arvoa,” toteaa Tasa-arvovaje-hankkeen vastuullinen johtaja, tutkija Anna Elomäki.

Tasa-arvovaje-hanke, GePoCo-hanke ja Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta vauhdittavat keskustelua sukupuolitietoisesta budjetoinnista järjestämällä tänään eduskunnassa Tasa-arvoa talousarvioon -seminaarin. Runsaasti osallistujia kerännyt seminaari tarjoaa tutkittua tietoa eri tavoista tuoda sukupuolinäkökulma mukaan talousarvion laadintaan.

”Sukupuolitietoinen budjetointi on yksinkertaisesti parempaa budjetointia sekä hyvän julkisen talouden johtamisen perusedellytys. Se on myös kansainvälinen standardi. Sekä OECD, EU että IMF ovat kehottaneet sukupuolitietoiseen budjetointiin,” toteaa seminaarissa puhuva taloustieteilijä ja sukupuolitietoisen budjetoinnin asiantuntija Elisabeth Klatzer Wienin yliopistosta.

”Sukupuolitietoinen budjetointi on pitkän tähtäimen projekti, ei yksittäinen toimenpide. Haasteena on toimeenpano,” toteaa Ruotsissa käytössä olevia budjetin tasa-arvoliitteitä arvioinut taloustieteilijä Anne Boschini Tukholman yliopistosta.

Kansainvälinen tutkimus korostaa, että sukupuolitietoinen budjetointi vaatii onnistuakseen hallinnon sisäisten ja hallinnon ulkopuolisten toimijoiden, kuten kansanedustajien, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen, yhteistyötä.

Yhteistyö eri toimijoiden kesken on tärkeää myös parhaimpien, Suomea koskevien ratkaisujen löytämiseksi. Nyt on sen aika.

Lisätietoja:

Hanna Kemppainen
Tiedottaja ja koordinaattori
Tasa-arvovaje-hanke
0442374757
tasa-arvovajehanke@gmail.com
www.tasaarvovaje.fi
@Tasaarvovaje
#tasaarvotalous

Lue lisää:

Valtiontaloudessa pitää olla tilaa tasa-arvolle

 

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *