Kestämättömät vajeet? -seminaaripuhujien esittelyt

Share Button

 

 

PÄÄPUHUJAT:

Susan Himmelweit on taloustieteen emeritaprofessori Iso-Britannian avoimessa yliopistossa (Open University in the UK). Hänen tutkimuksensa keskittyy sukupuolten epätasa-arvoon kotitalouksissa, talousteorioissa ja hoivaan liittyvässä politiikassa sekä talouspolitiikan sukupuolivaikutuksiin. Hän on maansa johtava asiantuntija naisten työllisyyskysymyksissä ja toiminut useissa neuvonantoryhmissä kuten tasa-arvo ja ihmisoikeusneuvostossa. Hän toimi perustajana UK Women’s Budget Group ajatushautomossa, joka analysoi hallituspolitiikan sukupuolivaikutuksia. Hän on toiminut feministisen taloustieteen kansainvälisen yhdistyksen (IAFFE) puheenjohtajana jakanssatoimittanut Feminist Economics -lehteä.

Helvi Kinnunen on tehnyt pitkän uran Suomen Pankissa ekonomistina ja neuvonantajana. Hän on vastannut julkisen talouden ennustamisesta ja analyysista. Lisäksi hän on tehnyt selvityksiä työvoiman tarjonnan pitkän aikavälin näkymistä. Erityiskysymyksenä on ollut myös talouden taantuman vaikutukset sukupolvien väliseen tulonjakoon ja toimeentuloon.

KOMMENTAATTORIT:

Tuulia Hakola on valtiotieteen tohtori kansantaloustieteestä ja väitellyt eläkkeisiin liittyvistä työmarkkinakysymyksistä. Hakola on toiminut 10 vuotta valtiovarainministeriössä rakenneyksikön päällikkönä ensin kansantalousosastolla ja viimeiset pari vuotta budjettiosastolla. Rakenneyksikkö tekee ja kehittää vaikutusarviointeja.

Jani Erola on sosiologian professori Turun yliopistossa. Hän tutkii koulutuksen, yhteiskuntaluokkien ja muun sosiaalisen eriarvoisuuden periytymistä. Erola toimii ERC-hankkeen “Intergenerational Cumulative Disadvantage and Resource Compensation” johtajana ja STN-hankkeen “Tackling Inequalites in the Time of Austerity” varajohtajana ja toimittaa Acta Sociologica –lehteä. Erolan mukaan ylisukupolvisen sosiaalisen liikkuvuuden tutkiminen oli alkujaan väitöskirjan rinnalla aloitettu sivuprojekti, mutta “sittemmin nämä kysymykset veivät voiton aiheena, joka todella motivoi minua tutkijana”. Kuva: TY/Hanna Oksanen

 

PANELISTIT:

Heidi Schauman on Aktian pääekonomisti. Heidillä on pitkä kokemus pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta pankki- ja rahoitusalasta. Schauman on aiemmin työskennellyt ekonomistina Nordeassa ja Suomen Pankissa, jossa hänen erikoisaloinaan olivat Suomen ja euroalueen makrotalous, työmarkkinat sekä euroalueen rahapolitiikka. Schauman on väitellyt tohtoriksi aiheenaan työ-markkinoiden kohtaanto-ongelmat.

Antti Alaja toimii tutkimuspäällikkönä ajatuspaja Kalevi Sorsa –säätiössä. Alajan tutkimuskohteisiin kuuluvat taloushistoria ja innovaatiopolitiikka. Viimeksi hän julkaisi raportin Yrittäjähenkinen valtio. Hänen uusi avauksensa suuntautuu innovaatiopolitiikkaan (Kalevi Sorsa –säätiö, 2016). Hän on koulutukseltaan YTM.

Aleksi Neuvonen on ajatushautomo Demos Helsingin perustaja, tulevaisuudentutkija ja elämäntapamuutosten asiantuntija. Hän on vauhdittanut kymmenien yritysten, kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen strategiatyötä sekä tukenut innovaatioprosesseja monissa Suomen eturivin yrityksissä. Aleksilla on takanaan lähes 15 vuotta kestänyt ura innovaatio- ja tulevaisuudentutkimuksen parissa.

Lena Näre on apulaisprofessori Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksessa. Hän on tutkinut maahanmuuttoa, hoivatyötä ja ikääntymisen kysymyksiä Italiassa, Suomessa ja Iso-Britanniassa. Hän pyrkii tutkimuksessaan ymmärtämään ihmisten kokemuksia ja arkea yhteiskunnan sukupuolittuneiden, etnistyneiden ja luokittuneiden rakenteiden yhteydessä. Hän johtaa kahta tutkimushanketta ja on jäsenenä Vaiva-tutkijakollektiivissa.

 

AVAUSPUHEENVUOROT:

Lauri Kajanoja toimii Suomen Pankissa johtokunnan neuvonantajana vastuualueenaan kotimainen talouspolitiikka. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Euroopan komissiossa ja Euroopan keskuspankissa. Kajanoja on väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopistosta taloustieteen

 

Kirsi Marttinen on tasa-arvoasiain neuvottelukunnan TANEn varapuheenjohtaja ja toimii yhteiskuntavaikuttamisen erityisasiantuntijana SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:ssä.

 

 

TERVETULOA KESKUSTELEMAAN! Ilmoittaudu mukaan lomakkeella 16.10.2017 mennessä. Lisätietoa www.tasaarvovaje.fi

Kestämättömät vajeet? -seminaaripuhujien esittelyt (pdf)

Lue myös:

Tiedote: Kestämättömät vajeet? -seminaari 23.10.2017

Professori Susan Himmelweit: Laadukas hoiva hyödyttää koko taloutta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *