Kahden kerroksen miehiä

Share Button

Työelämän muutoksen luonne ON muuttunut. Näköalattomuus helposti periytyy isältä pojalle. Olemme nähneet vasta esimakua siitä, mihin työelämän muutoksen jännitteinen luonne voi pahimmillaan johtaa.

Professori Mika Malinranta (KTT)

Globalisaatio ja teknologinen murros vievät työpaikkoja kiihtyvään tahtiin nyt ennen kaikkea niiltä, joilla meni entisillä työmarkkinoilla kohtuullisen hyvin. Kyse on heistä, joilla on ollut elämänsuunnittelua helpottava kohtuullinen palkka ja melko hyvätyösuhdeturva. Toisen asteen koulutus on ollut heidän tehtäviinsä yleensä riittävä. Tehtävät ovat myös olleet melko mielenkiintoisia,kuten vaihtelevia konttoritehtäviä toimistoissa, tai verrattain siistejä eikä kovin pakkotahtisia tehtäviä prosessiteollisuudessa.

Pankkihenkilökunta kohtasi murroksen ensimmäisenä, 1990-luvun alkupuolella. Tämän jälkeen yhä useammassa toimistossa tietotekniikka alkoi korvata tehtäviä. Samaan aikaan yhä useampi yritys alkoi siirtää hyviä tehdastehtäviä ulkomaille.

Murros näyttää sukupuolittuneelta. Naisilta tehtäviä usein näyttää
vievän tietokone. Monen miehen tehtävät näyttää sen sijaan vieneen toinen mies, joka asuu kaukana ja näyttää erilaiselta.

Työelämän murroksen voimakkuuden muutosta liioitellaan usein. Työpaikkarakenteet ovat olleet iät ja ajat muutoksessa. Toisissa yrityksissä työpaikkoja tuhoutuu, ja ne vähentävät henkilökuntaansa. Samaan aikaan toiset yritykset palkkaavat lisäähenkilökuntaa. Työpaikkojen syntymis- ja tuhoutumisasteet ovat olleet pikemminkin laskussa kuin nousussa.

Pahimpia lamoja lukuun ottamatta työelämän murros on aikaisemmin tarjonnut useammalle työntekijälle uusia mahdollisuuksia kuin aiheuttanut aseman voimakasta vajoamista. Tällaisen murroksen kautta monelle on tarjoutunut tilaisuus siirtyä viheliäisistä kohtuullisempiin tai kohtuullisista hyviin tehtäviin. Reaalitulot ovat kasvaneet. Myös tyytyväisyys työhön ja elämäänylipäätään on kohonnut.

Myös vähemmän onnekkaillekin on yleensä ollut tarjolla tukeva porras, vaikkakin hieman aikaisempaa alempana. Palkka on ollut pienempi tai tehtävät hieman aikaisempaa viheliäämmät, mutta tunnelmat toivorikkaat.

Työelämän muutoksen luonne on kuitenkin muuttunut. Aikaisemmin tehdastyönsä menettäneille miehille tarjoutui töitä rakennuksilta tai kuljetusalalta. Nyt rakennuksilla puhutaan viroa. Busseissa, takseissa sekä Uber-autoissa kuskinpaikkaa pitää usein vierasperäiseltä näyttävä mies.

Tällaisessa maailmassa moni mies kokee pudonneensa tyhjän päälle. Näköalattomuus helposti periytyy isältä pojalle.

Samaan aikaan työelämän muutos tarjoaa edelleen nousun mahdollisuuksia sille etuoikeutetulle osalle miehistä, joilla on sekä abstraktin ajattelun valmiuksia että vuorovaikutustaitoja. Miesten markkinat polarisoituvat, sosiaaliset etäisyydet kasvavat,tunnelmat kiristyvät ja kauna kasvaa. Tätä ei pidä hyväksyä, mutta ilmiö täytyy ymmärtää.

Naisten asema työmarkkinoilla on monella tavalla edelleen miehiä huonompi. Toisaalta synkät tulevaisuudennäkymät ovat harvemman naisen kuin miehen ahdistuksen lähde. Naisvaltainen pankkitoimihenkilöjoukko löysi aikanaan mukavasti uusia tehtäviä muuttuvilla työmarkkinoilla. Sittemmin moni nainen on kohonnut kohtuullisen hyvistä toimistotehtävistä parempiin asiantuntija- tai johtotehtäviin. Naiset eivät putoa tyhjän päälle työmarkkinoilla, joudu vankilaan tai kuole ennenaikaisesti niin usein kuin miehet.

Olemme nähneet vasta esimakua siitä, mihin työelämän muutoksen jännitteinen luonne voi pahimmillaan johtaa. Kun rahaa ja aikaa on vähän, huomio pitäisi keskittää yhteiskunnallisen muutoksen suurimpiin kipukohtiin.

Tällaisessa tilanteessa toivoisi kuulevansa nykyistä enemmän konkreettisia ehdotuksia kaikkein kipeimpien ongelmien korjaamisesta eikä näkevänsä helppojen poliittisten irtopisteiden keruuta siitä, kuinka yhteiskunta kurittaa keski- ja pienituloisia, vanhuksia, opiskelijoita, lapsiperheitä sekä lapsettomia. Ongelmat keskittyvät syvempien jakolinjojen väleihin.

Mika Malinranta (KTT) on Etlan tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston professori.

Lue myös:

Tasa-arvo tyhjenee sukupuolesta

Share Button

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *