Minisymposium: Työllisyys- ja yrittäjyyspaketti herätti odotukset uusista avauksista

Share Button

Hallitus sopi kehysriihen yhteydessä yrittäjyyttä ja työllisyyttä tukevista toimista, joilla on tarkoitus saada Suomen talous kasvuun. Tasa-arvovaje pyysi kahta tutkijaa, Raija Julkusta ja Anu Suorantaa, arvioimaan 12.4. julkistettua yrittäjyys- ja työllisyyspakettia sukupuolinäkökulmasta.

Hallituksen leikkauspäätösten, etenkin päivähoidon leikkausten, on nähty heikentäneen naisten työllistymisen ehtoja. Hallituksen ainoa teko tasa-arvon edistämiseksi työelämässä on ollut esitys äitien työnantajille maksettavasta korvauksesta, jolla hyvitettäisiin vanhemmuuden yrityksille aiheuttamia kustannuksia. Yrittäjyys- ja työllisyyspaketti ei tee uusia avauksia työelämän tasa-arvon saralla.

Raija Julkunen ja Anu Suoranta arvioivat hallituksen esityksiä muodollisesti sukupuolineutraaleiksi. Neutraalius kuitenkin peittää naisten ja miesten työttömyyden ja yrittäjyyden erilaiset profiilit. Huolta herättää, että hallitus kannustaa ihmisiä itsensä työllistämiseen ottamatta huomioon itsensä työllistäjien karua ja sukupuolittunutta arkea.

Yhteiskuntapolitiikan dosentti Raija Julkunen:
”Hallitus on säästöjen työvoiman tarjonnan nimissä karsinut työvoimapalveluja ja alanut alas aikaisempia keinoja. Kaiken kaikkiaan toimenpidelista on kovin alustava. Yrittäjyyspaketin ohella yrittäjäksi houkuttelu on yksi työllisyyspaketin keinoista. Naisten ja miesten yrittäjyydellä on varsin erilaiset profiilit”. Lue koko blogi.

Tutkija Anu Suoranta:
”Vilkaisu itsensätyöllistäjän tulorakenteeseen nostattaa huolen ja toisenkin. Itsensätyöllistäjien tulorakenne toistaa palkkatyöntekijöiden sukupuolten marssijärjestystä. Palkansaajanaiset tienaavat miehiä vähemmän ja niin myös itsensätyöllistänaiset tienaavat miehiä vähemmän”. Lue koko blogi.

Lue myös:

Symposium: Tarinoita taantuvasta Suomesta ja sukupuolesta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *