Professori Katherine Gibsonin: Talous toisin sanoen

Share Button

Huolestuneet ajankohtaisohjelmat, poliitikkojen leikkauslistat ja pukumiesten all-male-paneelit pursuavat puhetta taloudesta. Mutta mitä taloudella oikeastaan kulloinkin tarkoitetaan? Entä millaista muutosta talouden feministisellä uudelleenajattelulla voisi saada aikaan? Pieta Hyvärinen tapasi talousmaantieteen professori Katherine Gibsonin.

Gibson Tampereen yliopistolla

Gibson Tampereen yliopistolla

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Antti Yrjönen

Yhteisötalouksien tutkimuksen uranuurtaja professori Katherine Gibson vieraili Suomessa huhtikuun lopussa. Gibson on kollegansa, edesmenneen professori Julie Grahamin kanssa julkaissut useita teoksia, joissa he kyseenalaistavat talouden mahdollisuuksia rajoittavaa kapitalismikeskeistä ajattelua feministiseen tutkimukseen, jälkistrukturalismiin ja toimintatutkimukseen nojautuen.

Feministinen talousajattelu on jo kauan haastanut taloustieteen valtavirtaa siitä, että se keskittyy liikaa palkkatyöhön ja markkinaehtoiseen vaihtoon taloutta määräävinä elementteinä. Feministitutkijat ovat pyrkineet tuomaan talouden piiriin hoiva- ja kotityötä. He ovat myös laskeneet näiden naistapaisten töiden taloudellisen arvon näkyväksi osaksi taloutta. Vaikka näin on onnistuttu laajentamaan talouden alaa, Gibson kritisoi adding on ja counting in -strategioita hampaattomiksi.

”Meidän tulisi pohtia sitä, kuinka muuttaa taloutta, eikä vain lisätä naiset mukaan talouteen”, Gibson totesi.Taloutta muuttaakseen kaksikko Gibson-Graham on keskittynyt nostamaan esiin talouden moninaisuutta muun muassa queer-näkökulmista.

”Lähestymistapamme on ollut tyhjentää talous kiinteistä identiteeteistä, logiikoista ja järjestymisen periaatteista ja nähdä se avoimena, monista osasista koostuvana käsitteenä”, Gibson kertoi. Talouden moninaisuutta Gibson-Graham on kuvaillut jäävuoreksi, josta vain pieni osa – palkkatyö ja markkinaehtoinen, kapitalistinen tuotanto – ovat näkyvissä pinnan yläpuolella.

Talousaktivismi ja hyvinvoinnin monta tietä

Keskeisen yhteiskunnallisen käsitteen sekä siihen liittyvien käytäntöjen ja subjektiviteettien muuttaminen voi vaikuttaa lähes mahdottomalta tehtävältä. Gibson kuitenkin muistutti, että feministinen liike on tehnyt juuri tätä määritellessään uudelleen sukupuolta ja etenkin naiseutta.

”Feminismi on esimerkki yhteiskunnallisesta liikkeestä, jolla on ollut vallankumouksellisia vaikutuksia. Vaikka paljon on vielä tehtävää, vain muutaman sukupolven aikana feminismi on muuttanut sen, mitä tarkoittaa olla nainen.”

Yksi feministisen toiminnan keinoista on ollut aktiivisesti tuoda esiin sukupuolen toisin tekemisen tapoja. Vastaavasti talouden alalla Gibson peräänkuuluttaa erilaisten taloudellisten käytäntöjen ja talouteen liittyvän aktivismin tuomista näkyviin, myös tutkimuksen keinoin.

”Talousaktivismi haastaa käsityksen, että tulevaisuuteen on vain yksi polku, joka käy taloudellisen kasvun kautta. Talousaktivismi näyttää, että todellisuudessa hyvinvointiin on monta tietä. Naisten voidaan jo nyt nähdä ottavan taloutta takaisin monella tapaa.”

Katherine Gibson on yhteisötalouksien tutkimuksen uranuurtaja ja talousmaantieteen professori Western Sydney Universityssä. Hänen Tampereella ja Helsingissä pitämät luennot ovat kuultavissa Totuusradion luentoarkistosta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *