Perustulon rinnalle tarvitaan laadukkaat julkiset palvelut

Share Button

Riittämätön perustulo saattaa pahentaa tasa-arvo-ongelmia ja sivuuttaa myös sukupuolivaikutukset. Siksi perustuloa on kehitettävä feministisestä näkökulmasta.

Veronika Honkasalo

Näyttökuva 2016-06-16 kello 17.35.25

Työelämän muutos ja epävarmistuminen ovat suurin syy, miksi perustuloa on ryhdytty ajamaan Suomessakin. Perusdilemma perustulon kohdalla on kuitenkin se, hyväksytäänkö epätasa-arvoinen järjestelmä sellaisenaan ja tilkitään sitä perustulon avulla, vai pyritäänkö muuttamaan itse järjestelmää ja olosuhteita samanaikaisesti perustulon rinnalla. Ensimmäistä vaihtoehtoa ajetaan usein oikeiston perustulomallissa, jälkimmäistä vasemmiston. Onkin tärkeää huomata, että puolueiden perustulomalleissa on isoja eroja. Riittämätön perustulo saattaa pahentaa tasa-arvo-ongelmia ja sivuuttaa myös sukupuolivaikutukset. Siksi perustuloa on kehitettävä feministisestä näkökulmasta.

Riittämätön perustulo saattaa pahentaa tasa-arvo-ongelmia ja sivuuttaa myös sukupuolivaikutukset. Siksi perustuloa on kehitettävä feministisestä näkökulmasta.

Vasemmisto kannattaa perustuloa, joka jo yksinään on riittävän suuri turvaamaan minimitoimeentulon. Riittämätön perustulo johtaa siihen, että jo valmiiksi liian alhainen perusturvan taso laskee entisestään. Liian niukka perustulo siis jättää pahimmassa tapauksessa ihmisiä heitteille ja antaa tekosyyn huonontaa sosiaaliturvaa. Perustulo ei saa olla synnyttämässä halpatyömarkkinoita ja vahvistamassa niitä, vaan sen tulee antaa aito mahdollisuus kieltäytyä töistä, joiden ehdot ja työn järjestämisen tapa ovat kohtuuttoman huonot.

Miksi perustulo on sitten feministinen kysymys? Koska valtaosa osa-aikaisissa ja määräaikaisissa työsuhteissa olevista on naisia, ovat perustulon sukupuolivaikutukset ilmeiset. Ja nimenomaan osa-aikaisten osuus työmarkkinoilla on kasvanut viime vuosina reippaasti. Työsuhteiden ulkopuolella olevien, esimerkiksi itsensätyöllistäjien, kohdalla sukupuolijakauma on puolestaan melko tasainen, mutta ryhmän sisäiset erot huimat. Esimerkiksi rakennus- ja kuljetusalan sekä teollisuuden työntekijäammatteja edustavat itsensätyöllistäjät ovat pääosin miehiä, kun puolestaan palvelualojen työntekijäammateista suurin osa naisia. (Tilastokeskus 2013) Perustulon vaikutukset itsensätyöllistäjien eri ammattiryhmiin on selkeästi asia, jonka sukupuolivaikutuksia ei ole käsitelty juuri lainkaan.

Feministi haluaa aidosti parantaa myös palkkatyön ulkopuolella olevien asemaa perustulon avulla.

Perustulo vaikuttaa parantavasti työmarkkinoiden epätasa-arvoiseen rakentumiseen. Mutta jos perustulo oikeasti halutaan toteuttaa feministisestä näkökulmasta, tulee julkisin varoin kustannettujen palveluiden kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön asemaa vahvistaa. Sellainen malli, jossa perustulon avulla maksetaan ihmisille siitä, että he ovat poissa silmistä, on kaukana tasa-arvosta. Lisäksi feministi kehittää perustuloa sen pohjalta, ettei ainoastaan palkkatyössä oleva ole arvokas, vaan feministi haluaa aidosti parantaa myös palkkatyön ulkopuolella olevien asemaa perustulon avulla.

Veronika Honkasalo on helsinkiläinen vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton 3. varapuheenjohtaja.

Kirjoitus on osa Tasa-arvovajeen symposiumia Perustulo ja sukupuolten tasa-arvo.

Lue myös:

Perustulon vaikutukset riippuvat elämäntilanteesta

Perustili ei syyllistä tai kysele

Perustulo vahvistaa yksilön taloudellista itsenäisyyttä

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *