Symposium: Perustulo ja sukupuolten tasa-arvo

Share Button

Juha Sipilän hallitus päätti ohjelmassaan toteuttaa perustulokokeilun ja sen valmistelu on käynnissä. Maaliskuussa valmistui Kelan esiselvitys, ja SITRA, Demos Helsinki ja Open Knowledge Finland toteuttivat samassa kuussa perustulohackin sosiaalisten innovaatioiden kehittämiseksi.

perustulo

Tasa-arvovaje haluaa tukea perustulokokeilua selvittävän tutkimusryhmän työtä herättämällä keskustelua perustulon ja eri perustulomallien sukupuolivaikutuksista. Pyysimme siksi neljää poliitikkoa kertomaan, miten he asian näkevät valmistelun tässä vaiheessa: missä mielessä perustulo olisi – tai ei olisi sukupuolten tasa-arvon kannalta hyvä reformi.

Tarja Filatov (Sdp) arvioi blogissaan perustulon oivallisuudeksi sen yksinkertaisuuden. Sen tarkoitus on purkaa sosiaaliturvan päällekkäisyyksiä ja byrokratiaa. Se antaa myös vapautta päättää itse enemmän tekemisistään. Sen tavoitteet ovat molempien sukupuolten näkökulmasta kannatettavia.

Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.) kirjoittaa, että perustulo helpottaisi jokaisen mahdollisuutta tehdä itsenäisiä, puolison tai perheenjäsenen tuloista riippumattomia valintoja. Riski jäädä toisen varaan tai ilman sosiaaliturvaa poistuisi.

Veronika Honkasalo (Vas.) muistuttaa, että jos perustulo oikeasti halutaan toteuttaa feministisestä näkökulmasta, tulee julkisin varoin kustannettujen palveluiden kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön asemaa vahvistaa. Sellainen malli, jossa perustulon avulla maksetaan ihmisille siitä, että he ovat poissa silmistä, on kaukana tasa-arvosta.

Elina Lepomäen (Kok.) mukaan nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän suurin ongelma ovat kannustinloukut: työn vastaanottaminen vähentää käteen jääviä tuloja siten, että tehdyistä tunneista saatu lisäkorvaus voi jäädä vain muutamaan euroon tunnilta. Perustilimalli on kannustavampi kaikissa tuloluokissa, sillä se sisältää perustuloelementin.

Lue myös:

Minisymposium: Työllisyys- ja yrittäjyyspaketti herätti odotukset uusista avauksista

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *